Thursday, September 3, 2009

Critical Thinking

Pemikiran Kreatif dan Kritis atau singkatan nya dipanggil CCT. Salah satu sabjek yang aku ambil pada semester ini.Pada mulanya aku persoal juga kenapa aku perlu ambil subjek ni.Aku student engineering,so kenapa aku perlu belajar benda-benda cm nie.So pada hari pertama aku nk masuk kelas untuk subjek ni.Aku rasa malas sangat.Aku dapat bayangkan yang subjek nie bosan.So 1st kelas aku untuk subjek nie pon bermula.
ternyata apa yang aku fikir kan sebelum ni meleset sama sekali.Kelas malam tue best.Isi subjek tu menarik minat aku untuk fokus dalam kelas tu.Lecture yang mengajar subjek tue pon best and yang paling penting,dia pandai menarik minat pelajar kelas tu.Sepanjang kelas,aku tak nampak seorang pon yang tido.masing-masing memberi respon yang baik terhadap kelas ni.Dalam subjek nie aku didedahkan cara mengenali persenol seseorang mengikut kecenderungan individu itu dalam berfikir.Ada dua golongan di dunia.Satu golongan Rigth brainer dan satu lagi golongan Left brainer.Aku juga belajar mengenali Male brain and Female brain.Bahagian nie memang menarik.Aku dapat tau apa yang ada kt fikiran kaum lelaki dan kaum perempuan.
Atas tu gambaran Female and Male brain.Menariknya sabjek ni lagi,kami dibawa berdiskusi mengenai isu-isu semasa yang hangat di bicarakan oleh masyarakat malaysia.Antara topik-topik yang dibincangkan ialah isu ISA,PPSMI,Perlukan Internet Disekat Penggunaannya,Penjualan Alcohol Di Malaysia, dan rusuhan. So dapatla aku mengetahui perkembangan isu-isu ni.

No comments:

Post a Comment